Tiroler Gröstl  is een simpel gerecht met aardappelschijfjes, spekjes en een gebakken eitje. Het is ooit ontstaan doordat de koks van de gasthoven teveel eten maakte voor de gasten. Het personeel kreeg de opgebakken restjes, Tiroler Gröstl. Ook ideaal als bijgerecht naast jouw favoriete steak van de BBQ!

Voorbereiding

  1. Steek de houtskool in de bbq aan en verwarm tot 180 °C.
  2. Pel intussen voor de gebakken aardappelen de uien en de knoflook. Snijd de uien in halve ringen en hak de bolletjes knoflook fijn. Was de aardappelen, halveer ze en snijd de aardappelhelften in plakken van ongeveer 5 millimeter dik.
  3. Naar smaak kun je ook champignonpartjes toevoegen.

Bereiding

  1. Voeg de spekblokjes aan de skillet (of koekenpan) toe en bak ze enkele minuten. Schep de aardappelplakjes erdoor en bak deze ca. 10 minuten mee. Schep ze af en toe om en sluit na elke handeling de deksel van de bbq.
  2. Voeg de halve uiringen, de knoflook en de takjes tijm en het karwijzaad aan de skillet (of koekenpan) toe en schep om. Breng de temperatuur van de bbq naar 220 °C; dit duurt ongeveer 5 minuten.
  3. Leg de rib eyes naast de skillet op het rooster; om deze te kunnen grillen terwijl de aardappels bakken. Sluit de deksel van de bbq en gril de ribeyes ca. 2 minuten. Draai ze een kwartslag en gril nogmaals 2 minuten voor een mooie grillruit. Blijf de aardappels af en toe omscheppen.
  4. Keer de ribeyes om, gril ook deze kant ca. 2 minuten, draai ze weer een kwartslag en gril nogmaals 2 minuten. De ribeyes hebben dan een kerntemperatuur van ongeveer 51-53 °C (medium-rare).
  5. Haal de ribeyes van de bbq en laat ze losjes afgedekt onder aluminiumfolie 5 minuten rusten. De aardappelen kun je intussen nog even laten bakken.
  6. Snijd de ribeyes in mooie plakjes. Bestrooi de ribeyes en de gebakken aardappelen met peper en zeezout naar smaak.
  7. De echte Tiroler Gröstl maken? Bak dan een spiegel ei op de aardappels en garneer af met bergkaas.
Ga terug naar het overzicht